Боровинката – дар от планината.

Всички сме чували за боровинките и вкусните десерти, които ни карат да се усмихваме, но има и много факти, които не са всеизвестни и си струва човек да научи повече за тях.

Боровинката се среща в няколко вида и цвята, като най-популярна и сладка е черната боровинка, докато червената е по-горчива и стипцива.

Боровинките са много полезни за здравето – укрепват имунната система, подобряват зрението и действат успокоително на чревния тракт. Не случайно наричат тези плодове ‘‘супер храна‘‘ Малките плодчета съдържат много антиоксиданти, витамини, минерали и микроелементи. При избор на боровинки трябва да се подбират по-твърдите с жизнен цвят с белезникъв отенък и да се избягват тези с по-матов цвят и по-меки.

Всички свързваме тези малки дарове с червените и черните плодчета, затова отделяме внимание именно на тези два вида:

  • Черната боровинка е един от най-богатите на витмани плодове. Тясъдържа витамини А, Е, С, К, калций, желязо, мед, фосфор, калий, манган, флаваноиди и танини. По този начин укрепва цялостната имунна система на организма, регулира храносмилането, кръвната захар и кръвното налягане.

В народната медицина отварата от листата й заедно с тези на черницата помагат при диабет. Понижава кръвната захар и стимулира производството на инсулин.

Тя е много ефективна и при стомашно-чревни разтройства.

Облекчава менструалните болки, предпазва от образуване на кисти, облекчава болките в корема, лекува възпаления и намалява кръвоизливите. Консумацията на тези малки плодове носи ползи при проблеми с високото кръвно и е естествен кардиозащитен помощник.

  • Червената боровинка е изключително богата на антиоксиданти и витамин A, C, B и Е, които предпазват от различни видове бактерии. Заради изобилието от хининова киселина, този малък плод е много полезен в борбата срещу образуването на камъни в бъбреците. Изключителен помощник е в профилактиката и лекуването на пикочните пътища.

Смята се, че са полезни и в борбата срещу рак, тъй като имат анти-карциногенни агенти, които действат по подобен начин. В народната медицина е прието, че пиенето на отвата от червена боровинка предпазва от цистит.

Този дар от природата се използва широко и в козметиката. Много успешно помага и при свалянето на килограми, тъй като съдържат много фибри, които засилват обмяната на веществата и храносмилането. Изглажда и витаминизира кожата.

Боровинките предпазват от болести като Алцхаймер и деменция, тъй като нейните съставки предпазват мозъка от оксидативен стрес, който е основния виновник за развитието на тези болести.

  • Боровинката е истинско съкровище и за никой не са тайна нейните безспорни качества, но като всяко нещо в прекомерни количеста, те също могат да имат и негативен ефект. Приемането на големи количества боровинки може да предизвика алергии. При непоносимост към плодовете може да се получат обриви и подувания. В големи количества могат да причинят коремни спазми и да не забравяме, че те действат като разхлабително. Не е нужно да се ядат в големи количества, тъй като това не засилва техния лечебен ефект. Всяко нещо трябва да се приема с мярка, за да се избегнат негативни последствия.