Най-мощният природен имуностимулатор. Ползите от него и кой е той ?

Ехинацеята е целогодишно и светлолюбиво растение с розови, пурпорни или бели цветове. Тя е известна със своите имуностимулиращи свойства и е един от най-мощните природни имуностимулатори. За лечебни цели се използват стъблото, цветовете и корените от растението.

Тази билка и нейните лечебни качества са признати от съвременната медицина и не случайно тя е съставка в много медикаменти свързани със стимула на имунната система. Ехинацеята не просто подпомага имунната система, а дори я изгражда. Какви са нейните качества:

  • Билката не само повишава силите на тялото да се възпротивява срещу вирусите и инфекциите, но и има силно пречистващо действие върху кръвта и лимфата. Именно застоя на кръвта и складирането на отпадни вещества водят до куп здравословни проблеми.
  • Ехинацеята е растение, което широко се използва за профилактика на дихателни инфекции през студените месеци. Доказано е, че тя скъсява времето за излекуване.
  • Тя облекчава симптомите на запушен нос, хрема, кашлица и различни дихателни инфекции
  • Редовното приемане на това растение, в комбинация с витамин Ц, намялва риска от развитието на синузит и заболяване от хрема с близо 90%
  • Ехинацеята има възможен, слаб защитен ефект срещу злокачествените заболявания, което се дължи на стимулирането на имунната система.
  • Използва се директно върху кожата срещу екзема, псориазис, рани, ухапвания от насекоми и инфекции.
  • При съмнения или поява на херпес, спиртните извлеци от растението блокират вируса и неговия рецидив.
  • Ехинацеята има силно изразен антигъбичен ефект. При страдане от хламидия тинктурата от тази билка е много ефективна.
  • При болни от грип ехинацеята е истинско чудо. Билката пречиства бронхите и втечнява натрупания секрет, като ускорява бързото възстановяване.

При Ехинацеята може да се наблюдават реакции на свръхчувствителност. Страничните ефекти са малко, а алергичните реакции се проявяват с кожни обриви, сърбежи и задух. Смята се, че течната форма е по-ефективна от капсулите.Тази билка може да се приема  превантивно през студените сезони, преди появата на симптоми. Ако се приема тинктура от билката е хубаво на всеки две седмици да се прави една седмица почивка.