Подценена ли е мащерката и нейното въздействие върху нашето здраве? Лекува ли всъщност тя и каква е нейната полза?

Мащерката е една от най-популярните билки  в България. Тя е целогодишно растение с лилави, розови и бели цветчета, които се използват за подправка, а поради доказаните лечебни свойства, плодовете и листата се прилагат под формата на лечебно средство за различни болестни състояния на организма.  Какви са ползите от нея:

  • Мащерката освен няколко вида антиоксиданти, тя съдържа и тимол. Това е специфичен антимикробен агент, който действа смело в борбата с различните типове патогенни микроорганизми – вируси, гъбички, паразити, бактерии. Тя е изключително ефективна в справянето с микроорганизмите, отговорни за повечето гъбични инфекции.
  • Мащерката помага при колики и главоболие, включително и мигрена.
  • Благодарение на своите антимикробни съставки, етеричното масло от мащерка, редовно се добавя към водата за уста и пастата за зъби, тъй като тя повишава добрата хигиена на устата.
  • Тя също така се използва и като съставка в много от билковите лекарства против кашлица.
  • Мащерката е надежден компонент и за лечението на астма, бронхит, круп и ангина, тъй като успешно отстранява секретите при възпаление на горните дихателни пътища.
  • С мащерка се прави гаргара при болки в гърлото, възпаления на устната кухина и зъбобол.
  • Чаят от мащерка е много популярен в лечението на диария, газове и за облекчаване на ревматоидни заболявания. Мащерката може да се прилага и локално за лечение на акне, рани и кожни инфекции, но не в прекомерни количества, за да се избегнат нежелани реакции.

Има сведения, че мащерката може да лекува главоболие, висока температура, да понижава холестерола и да облекчава симптомите при заболявания на черния дроб.

Съществуват и много бабини рецепти свързани с мащерката.  Има сведения, че билката помага при пърхот, когато тя се запари и се облее косата с нея  При проблеми с алкохола може да се пие отвара от билката. Мащерката се използва също така и при меланхолия, за повишаване на тонуса и др. Не са известни неблагоприятни странични ефекти върху организма, но някои хора имат непоносимост към етеричното й масло и това може да причини алергични реакции и раздразнения на кожата.